KARNİYOL

KARNİYOL

Sadece arıcı

4 Eylül 2011 Pazar

Son durumlar ve salgı balı sağımı


2 haftadır arılar ile ilgilenemiyorum keklerini hazırladım kovanların son bakımını yapıp vermeliydim fakat Ramazan sebebi ile bir kovan haricinde ki kovanların durumları hakkında bilgim yoktu. Kovanlarım hala 3 katlı o kadar tembel takıldıkki sağımdan sonra yalasınlar diye verdiğim petekleri bile almaya gitmedim.

Üstteki resim balı alınan kovanın dışına salkım olmuş arıya ait.


Yavru alanları daralıyor bunlar orta çıtalar daha kenarlara doğru nerede ise tamamen kapanacakmış.


Bu çıtanın alt kısmında el kadar yavru atılmış diğer kısımlar komple doldurulmuş.


Bugün alınması gerektiği kadar ballı çıtaları aldım süzdüm sonra tekrar kovanlara verdim.


Çıtaların geneli böyle, itina ile dıştan içe üstten alta doğru bal ile doldurulup sırlanmakta.


Bu her arıcının özlediği sahne.


Büyük abim antalya da öğretmenlik yapıyor bayram sebebi ile bir araya gelme fırsatımız oldu dün akşam üzeri köye giderken onlarında arılarımın olduğu tarlaya doğru gittiklerini farkettim.
Bu kovanı daha önce kontrol etmiş idim ve biraz bal vardı misafire ikram etmek maksadı ile dedim gelin şu kovandan size bal alalım ama ne görelim üst çıtalar neredeyse tamamen bloke olmuş durumda, 3. katlara bal serpmişler açıkcası bu kadar beklemiyordum.
Şimdiye kadar arıyı görünce kaçan kişiler bu kez seyretmeye doyamadılar. Bizde sırlanan petekleri alıp keklerini üzerlerine atıverdik.


Sıcaklar sebebi ile varroa mücadelesini hala yapamadık. Ama henüz arı sırtında varroa görmedim.


Bir bayram sabahında Mudanya mütareke binası önünden deniz manzarası, kahvaltı sonrası içerisinde insan kalmamış bir şehirde dolaşmak çok keyfliydi.


Bol cevizli ev baklavası.
Bayram namazı öncesi namaz için camiye gitmeden tatlı yemek sünnettir.


Yıldız tepe den denizin en sakin hali.


Kestanelerim iyice belirginleşiyorlar. İnşallah yemek nasip olur.


Bu sene ürettiğim ana arı yavruları çıkmak üzere.


Çoğu kişinin bilmediği veya bilsede yapmasına imkan olmayan bir yemek.

Teneke tavuğu.


Teneke içerisine bu şekilde koyulup dışında ateş yakılarak yaklaşık bir saat sonunda tavuk tamamen pişmiş oluyor.


10 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Fatih abicim arı sakalı okşamaya başladığına göre sende uzman arıcı olmuşun artık:) Tenek tavuğuda ne olaki:) benim usta tavukdan bıkmış haberin olsun bu teneke tavuğunun tadına bakmaya yalnız gelebilirim. Abi güzel paylaşımlar olmuş ellerine sağlık.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Fatih bey,ürett,ğ,n ana arıların yanındaki işçi arılar dikkatimi çekti,Baklava ve tavuk başan iş alabilir.Saglıcakla kalın.

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili Fatih bey kolay gelsin,herşey yolunda gidince ve beklentiler oluşunca çalışma zevki fazla oluyor ve yaptığınız işten zevk alıyorsunuz.Fotoğraftaki otomatik tüfeğede takoz takmayı unutmayın,bu yüzden çoğu arkadaş kontrollerde tüfeği kaptırdı.İşlerinizde başarılar diliyor saygılar sunuyorum.

miriliburak dedi ki...

O sakalı okşamak her arıcıya nasip olmaz :)
Teneke olayı ağır misafirleri ağırlayacak kadar fevkalade bir lezzet mutlaka beklerim ;)

Vecdi abi işçi arıların dikkat çeken yönü ne olaki, hayırlısı bakalım bu tür lezzetleri dostlar ile paylaşmak en güzeli olsa gerek.

İlhami abi teşekkür ederim zevk almadığımız bir işi yapmanın pek mantığı yok. Silahı çok nadir kullanıyorum işlerimin yoğunluğu sebebi ile ancak böyle hedefe ateş etmek maksadıyla elimize alıyoruz.
Sağolun saygılar sunuyorum.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Fatih Bey.

Bu yıl bu kadar güzel haberlerin üstüne bu rehavet haberi yakışmadı doğrusu.Sana yakışan disiplini elden bırakmadan arılarını yeni sezona hazırlaman.

Başarılarının devamını bekliyoruz.

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih arıcılıkta güçlü koloni kavramı bizde yok, hatta bazı arıcılık kitaplarında agustos ayında 10 çıta rınız varsa bölün iki koloni yapın diye tavsiye edilir. Yılardır bu uygulamalar devam ede gelmiş. Zayıf arı ise yaz olsun kış olsun beslemek ister, zayıs arı besleyenler güçlü arıya nasıl şeker yetiştiririz mantıgınla hareket etmektedirler. Halbuki güçlü koloni bir kaç günlük bal akımlarında bile kendi yiyecegini çıkartıp kenara bal bile koymaktadır. Ülkemiz ise acayip floara zengini ve bundan faydalanamıyoruz, başta bu iş arıcının kafası sonrasında ırklarla alakalı. Sistem yavaş yavaş oturmaya devam ediyor, arıcılıkta damızlık çok önemli, hala bunu kavrayamanlardan arıcı filan olmayacaktır, zaten bir çok kişi bu konuda silindi. Gelişmiş ülkeler yıllarca selekte yapıp damızlık oluşturacak, sende oturdugun yerden önüne gelen arıya isim koyup ahkam keseceksin. Tabi bu konuda arıcıları suçlamamak gerekiyor, bizi buralara getirien bilimcilerimizdir. Dünyada her şey bilimle ilerler, bilimcilerden umudunu kesen arıcılar ülke genelinde işlerini kendileri görmeye başladılar ve buda bilimcilerin karizmasını çizmeye başladı. Artık lafla peynir gemisi yürümüyor.

Ailecek kovan başındaki fotonuz süper olmuş.

Bayram namazından önce tatlı yemenin sünnet oldugunu, bayramdan sonra hatırlatman süper oldu yav::)) Bir sene bekleyecez tatlı yiyip namaza gitmek için::))

Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Fatih kardeşim selamlar,
hasatın hayırlı ve bereketli olsun,
resimlerin ise harika,paylaşımların için teşekkürler,Selamlar Saygılar.

miriliburak dedi ki...

Yusuf abi selamlar, maalesef öyle Ramazan sonu olması diğer alanlarda işlerimin yoğunluğu arıları ikinci planda bıraktırdı fakat herşeye rağmen geç kalmış değilim bahara ne kaldı :)

Ali abi çok haklısınız kimler neler söylemiş ne havadan fetvalar vermiş idiyse bu ırk karşısında senaryoların boşa çıktığını hep beraber gördük. Şimdi tek umutları sonbahar da kovanların ana memesi yapıp arının anasını kesmesini beklemek.
Eee ama bu arı bal yapmıyordu hani çoğalamıyordu hani ortadaki görüntüler illüzyondu bir türkü geliyor aklıma:)
Resim olayı diğeri gibi kaçmasın istedim :)
Tatlı işine gelince zor değil Ramazana ne kaldı şunun şurası son teraviden sonra sıra bayramda :)
sizde sağlıcakla kalın.

Mehmet abi selamlar. Teşekkür ederim bu resimlerin ve işlerin oluşumunda sizlerin emeği büyüktür herşey gönlünüzce olsun hayırlı günler...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih karniol arısının meme yapmasıyla alakalı bir kaç şey yazmam gerekli. Karniol arısıyla çalışmak için tablonun bütününe bakmak lazım.

Biz ne dedik karniolk arısını bir başka arıya kabul ettirdiginizde kontrolü elinizden bırakmayın iki ayda eski nesil ancak yok oluyor. Karniol olmayan arılar, karniol arısının feromeninden dolayı ana atrıyı degiştirmek istiyorlar.
Degiştirmek isteyenler kimler kolonideki eski arılar.
Koloni neslini yeniledi ve her şey rayıona oturdu, sen kalkıp karniol olmayan arıdan bu koloniye takviye verdiğinde kendi elinle karniol arısına süikast düzenliyorsun.

Arıcılıkta fetva verenler hep bu işi yapıp adınada dengeleme diyor. Bu kadar kişi hala niye karniol kullanmaya devam ediyor.

karniol arısıyla çalışırken bir başka püf nokta ise yavru bütününü bozmayacaksın, yavruların araya kabarmış veya kabarmamış petek girdiğinizde koloni bölünür. Bir tarafta işler yolundayken öbür taraftaki arı anasız kaldık diye hemen ana arı yapmaya başlar buda iyi bir şeydir, ana arı yedeklemeyip koloni bu durumlarda yalancıya kaçsa dahamı iyi olacaktı.

Biz çok sonbaharlar gördük, sonbaharda görürsün dişyenlere iyi davranmak lazım, onların soyu tükenmek üzere.
Sağlıcakla kal.

Bu konuyla alkalı tüm tecrübeleri forumda paylaştım.

Link burada, karniol arısı ve olumsuz söylemler adı altında konuyu çok geniş anlattık ve bu anlatıma uyulduğunda olumsuzluk nerdeyse kalmadı.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=368.0

miriliburak dedi ki...

Diğer kolonilerden yapılan desteklemenin bahsettiğiniz halini yaşayarak öğrenmiştim ama ilk etapta bende sizin dediğiniz şekilde bağlantı kuramayıp sorunun ne olduğunu ikinci kolonide yaşayınca çözmüştük.
Aynı sorunları bir çok arıcı arılığında yaşıyor.