KARNİYOL

KARNİYOL

Sadece arıcı

4 Haziran 2010 Cuma

Kovan altlıkları değiştirildi

Çok daha önce yapamlıydım ama malum bulunduğum yer biraz mahrumiyet bölgesi marangozlarımız kereste işinde bir kaçı ev dekoru ile meşguller zorda olsa tanıdık bir abiye yaptırdım.Gönül isterdi altlıklar polen tuzaklı olsun ama kovanlar düşündüğümden daha farklı üretilmiş epeyce uğraş gerektiyor dağ başında elektriksiz olunca çok zorlanacaktım artık mecburen bu şekilde yaptırdım. Eski kovanlarım 3 katlı olmalarına rağmen kovan önlerinde hiç birikmeler olmuyor arılar o kadar rahatlarki 35 derecede bile hiç umursamadılar altları kapalı olanlar ise sürekli kendilerini dışarıya atıyorlardı dışardan gelenler kapı önünde çarpışıyor tam bir curcuna hakimdi. Bugün tekrar dolaşacağım ağızlarına yaptığımız küçük çıtalar uzun geldi onları yerleştireceğim. Altlarına sadece sac taktım öne doğru hem uçuş tahtası vazifesi görecek hem takıp çıkarması kolay olsun istedim arkada mesafe çok az. Kullandığım elek fabrikada kullanım dışı olmuş çelikten örme teller vardı micron elekleri koruma olarak kullanılıyor 2,7 mm şıp diye uydu 2,8 olması isteniyordu sanırım buda yeterli .







Arılara gider iken bu amca durdurdu 2 kovanı var oğul çıkarmış gülüşünden oğula ne kadar çok sevindiği görünüyor :) geçen sene 9 tane olmuşlar yaza 2 adet arı çıkmış."11 kilo bal aldım arı kalmayan kovandan" dedi arılar nerde dedim ? bilmiyolar "sadece kaçmış" dedi. Sayın Ali TÜRK abini dedikleri geldi aklıma lakin şimdi ben anlatsam bu amca ne kadar anlar :(  eski arıcılara göre ben çok acemi bir arıcıyım kendi kovanlarımı adam edeceğim meçhul :( usulca yardım ettim fotoğrafladım kovanın başına gelecekleri düşündüm sadece üzüldüm ama İNŞAALLAH yaptıklarımda muvaffak olur isem çevreme çok daha faydalı oalacağımı düşünüyorum.

Bazı tarlacılar ayaklarında polen ile çıkmışlar yola


Eski kovanlarımdan bir tanesi oldukça iyi gelişmişti oğul işide olmadı ama anayı tek yüzükle yenilediler saldırganlığı daha az. az kabartılmış peteklerden bir tanesine ana az yumurta atmış bende 3 çıta ile böldüüm kovanı böldüğüm yerde 3 yüzük dikmişler çıktı çıkacak hiç brine dokunmadım oğula gideceğini sanmıyorum.


Anası değişen kovandan erkek çıtası olarak vermiştim ana ancak bu kısma yetişip yumurtlamış üzerini bal doldurmuşlar. Varroa çok az ayrıca bu kovanlara varroa ilaçlaması yapmamıştım aldığım kişi bir kez tütsü ile yapmış o kadar. İNŞAALLAH sorunsuz atlatırız.


Bizde çaltı dikeni derler epey var ama arılara yakın yerlerde olanları kontrol edemedim fabrka çevresindede görünce resimledim. arı polen veya nektar alıyormu bilmiyorum.

Cümleten bol ballı sağlıklı arılarınız olması temennisi ile...

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Yeni kovan altlıkları hayırlı olsun İnşallah kovanlar balla dolar sağlıcakla kal.

miriliburak dedi ki...

İNŞAALLAH Emrah kardeş bilmukabil.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Burak Bey.

Yaptıklarınız ve yapacaklarınızın sonucunda elde edeceğiniz başarılar ancak sizi eski arıcılara anlatır.Yoksa her ne yaparsan yap,seni küçümseyeceklerinden asla dinlemeyeceklerdir.

SLM ve Muhabbetle...

miriliburak dedi ki...

wealeykumselam...

Hakikat öyle benim yapabileceğim icraatlarım ile konuşmak yoksa adam "20 yıllık arıcıyım 50 kovanım olduğu zamanlarda bile en az 30 kovanım söndü sen 10 - 15 kovanı bu cahilliğinlemi yapıcaksın" tarzı küçümser konuşmalar işitiyorum.
Hayırlısı bakalım herşeyi zaman gösterecek...

fiemanillah...