KARNİYOL

KARNİYOL

Sadece arıcı

1 Ocak 2012 Pazar

Soğuklar devam ediyor



Bir haftadır arıları ziyaret etmemiştim.
Varroa kontrolü için merakım hasebi ile bugün öğlen civarı arılığa uğradım, bir kaçına bakmadan olmazdı durumları biiznillah gayet iyi.




Varroalar biraz görünüyor, üzerimden büyük bir yük kalktı, arılarım rahat edecekler.


Hiç ilaç ve kimyasal gübre görmemiş bir lahana.

Tavşanlar yemeden sarmasını yaparız artık :)


Yaz boyunca resimleri paylaştığım çileklerim.


Fıstık çamı.



Ceviz fidanlarını dikmek için hazırladığım çukurlar kar ve yağrmur suları ile dolmuş.


Resimdeki ağa. acı badem ağacı. Kabuk aşısı yöntemi ile sağındaki dala badem, solundaki dala ise süt eriği (can eriği) aşıladık. Badem ince kabuklu olduğundan kuşlar çok çabuk tüketiyor.

Bu yıl sert kabuklu badem aşılamayı düşünüyorum.



Elma fidanları hepsi farklı cinste elmalardan alınan kalemler ile; yarma ve kabuk aşısı yöntemi kullanılarak aşılandı.

Dalların bazıları iyi gelişmemiş gibi görünüyor o dalları babam fidanın gücü diğerine gitsin düşüncesi ile kesmiş ama ona rağmen iyi gelişip boy attılar.


Yine aynı yöntemler kullanılarak farklı cins kirazları aynı ağaçlara aşılamıştım. 


Yarma aşı ile aşıladığım bir ceviz.

Aynı cevizi 3,4 sene önce aşılamıştım ama tutmadılar.



Ayva ağacında; soldaki eşme cinsi ayva, sağdaki ise döngel (muşmula)


Bu resimdeki ceviz 3 sene önce babam ve amcam tarafından aşılandılar ama tutmadı.

Tutmama sebebine gelince, bana göre aşı işi el becerisi gerektiren bir iş el becerisi ne kadar usta ise kalemin yontulması kabuk arasına yerleştirilmeside o kadar ustalıkla oluyor. Diğer bir sebep ise aşı zamanını iyi tutturmak.
Aşı yağmursuz çok serin olmayan bir hava da güçlü kalemler ile yapılmalı. Tabiki aşı kalemleri fidana göre güçlü olacak.

Geçen sene yaptığım aşıların sarılmasında kalın siyah poşet ve poşet içerisine kalemi saracak olan toprağa çok olmamak kaydı ile yanmış sığır gübresi karıştırdım. Nedeni ise aşılar şubat sonu mart başı gibi nispeten soğuk havalarda yapılıyor siyah sıcağı çeker yanmış gübre toprağı donmaktan korur böylece kalem daha sağlıklı bir şekilde bahara çıkar.
Böyle olunca daha az fire ile işi kurtardık.
Daha farklı yapanlar mutlaka vardır bizimki dededen görme kursa filan gitmedik.



Bu ağaçta çok yüksekten yine aynı zamanda aşılanmış ama tutmamıştı çıkan dalları tekrar aşıladım bir kaçı tutsa da kalemlerin bulunduğu yer pek hoşuma gitmedi çünkü uzun yıllar orda duracak. Bunları düşünerek yere yakın bir bölgeden kestim çıkan dallar bu sene nasip olursa değişik metodlar ile ve aşı makası da kullanılarak aşılayacağım.

Bu tür güçlü ağaçlara üstten delikler açarak yapılırsa daha sağlıklı oluyor. Biz hepsini tek ağaçta deneyip göreceğiz inşallah.


Kavak ağaçları 50 senelik. İki ağacın ortasında görünen ceviz 2 soba borusu kalınlığına yakın.



Sağdaki çukurlar yazın arılarımın su aldığı yerler.


Köy fırını el ile yoğurulmuş ve hazırlanmış ekmekler.

Fırına ilk girdiklerindeki görüntüleri.


Üzerleri kızaranlara biz "pide" deriz ince olduklarında çabuk pişerler.



Tereyağ çiğ sütün üzerinden kaymak özenle günlerce toplanır, sonrasında çiğ kaymak kaynatılır soğuduktan sonra blendır tarzı çırpıcılar ile tereyağı sütten ayrıştırılır.

Pide sıcak fırından çıktı buharı üzerinde , hava 2 c, çay 50 c ; köyümü seviyorum :)

Sağlıklı ve kayıpsız bir kış geçirmeniz temennisi ile.


17 yorum:

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Fatih abi güzel resimler, hoş paylaşımlar olmuş. Bizim ustayada biraz aşı dersi versen diyecem adam bi aşı yaptı yaprakdan önce meyve verdi aşı:) son resmi allahdan yemekden sonra paylaştın aksi halde ben biterdim laf aramızda yemeyi hiç sevmemde:/)sağlıcakla kal abi.

Mirili dedi ki...

Abi fenni aşıcıya ders nasıl verilirki :)

Bilerek yemekten sonra attım bilirim sevmediğini sucuğu yerken o yüzden resimledim :)

sağlıcakla kalasın abim.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Fatih bey,ceviz agaçlarını dikmeden can suyunu vermişsin.Ekmek çay yanında peynir ile kavurma iyi giderdi.Saglıcakla kalın.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Fatih Kardeşim; sen göster ekmeği, çayı,pideyi,cevizi...
Birazdan damlarlar yine.
Kış kıyamet günü iş çıkarma başına...
Hoşça kal.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Fatih kardeşim selamlar;

arı sevgisi böyle işte kışın ortasında bile kovanı açtırır.
arıların durumunun iyi olduğuna sevindim.
Ayrıca güzel resimler için teşekkürlar. hele kara fırında organik ekmekler ve ve yanında çay
ne güzel.
Köyünün kıymetini bil.Benim köyüm bana 650 km.
sağlıcakla kal.
Babana selamlar.

ALİ TÜRK dedi ki...

Fatih ikide bir kış günü arı gösterip durma, kafamız bozulur ise birde boza içmeye geliriz haberin olsun. Kış içecekleri içildide baharda ne içilecek, tarçın miyim mi::))

Aşı konusunda benimle kimse yarışamaz, her türlü aşı yaparım....

Keçi çobanı yediği iğnelere doymamış olacakki gene senin arılık civarında dolanıyor.

Pideler pek ilgimi çekmiyor, bu sıralar acayip horuz sesi duyar gibiyim, Allahtan hayırlısı.
Sağlıcakla kal.

Mustafa Doğan dedi ki...

Fatih üstadım ya son resimlerin çok can alıcı... Abilerimde benimle aynı görüşteler
hani yemek sunumuna dair bi blok açsanda baya hit alırsın.
Sevgi ve saygılarımla
Allah muhaffakiyet versin.

Mehmet Yüksel dedi ki...

Fatih harika resimler paylaşmışsın tebrikler.Varroa çekmecesinden gördüğüm kadarıyla arıların yavru faliyetine başlamışlar gibi.
Çekmecede sırlanan petek kapaklarının kırıntısı ve polen parçaları ve ayriyeten yeni şeffaf mum parçaları görüyorum.Arılar yeni mum üretiyorlarsa petek tamiri ve yavru alanını açmak için kullanıyorlar.Aşıların maşallah çok güzel kaynamışlar,aşı uygulamalarını ise mutlaka takip edeceğim çok faydalı paylaşımlar.
Taş fırın benim sevdiğim konulardan biri,fırında pişen ekmekler ise harika görünüyorlar afiyet şeker olsun.

Selamlar Saygılar.

Mirili dedi ki...

Vecdi abi dediğin gibi oldu gübreside bedava olsa iyi olacak ya neyse :)
O kadarda olmaz demesinler, alışkanlık neyin olur :)

Ali abi deme öyle yerin kulağı var :)

Zafer abi köyden uzak olmayalım istediğimiz zaman gelemeyiz düşüncesi ile uzaklaşamıyoruz zaten. Arıların yanına gidince hiç değilse üstten 3,5 sn. bile olsa açmadan durulmuyor.

Ali abi fenni aşıcının yanında konuşmak olmaz ba :)
Arı açmak ise ayrıcalık bir kovandan 10-15 civarı poz aldım bir tek arı havalanıp aynı yerine kondu sakince üstten bakıp kapattım. Arılar evcil diyorum gülüyorlar :)
Çoban köyün en eski arıcılarından ben öyle dolanırken bir kaç kez karşılaştık hiç durmadan yola devam etti. Başka bir gün sordum niye gelmedin? bir saldırgan arı hikayeside ondan dinledim :)
Dünürcübaşı olmak kolay değil artık seni nasıl anıyorsan bizimki susmaz oldu dua edecekmiş ama nerde hayırsever :)

Mustafa abi iyi ya işte hem yemek hem arı hepsi bir arada siz izleyin daha ne resimleri atılır. :)

Mehmet abi teşekkür ederim. Varroa için çekmeceleri temizlemiştim ama o kaar kırpıntı nasıl olmuş bende anlamadım. Geçen hafta iki gün hava sıcaklığı arı uçuşuna müsaitti sanırım o esnada polende getirmişler. Yavru işi bitmiştir diye düşünüyordum olsa da çok azdır. Çıta üzerindeki mumlar kırpılmış sırlı petekler üstten bakınca açıldığı görünüyor.
Aşı uzun zamandır merakım. Bu sezon nasipse epey aşı yapılacak. Belki bu işten anlayan birini getiririz çünkü kendimi çok başarılı görmüyorum. Ona rağmen ailede en iyi aşı tuttutran ve aşılayan benimdir. Arazilerimizde aşıladığım bir çok meyve var.

İlginiz için hepinize teşekkür ederim. Hayırlı ve sağlıklı günler dilerim...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Fatih Bey.

Bizim buralarda eline çakıyı alan aşıcıyım diye dolanıyor.Bunca tecrübeden sonra hala anlamıyorum diyorsan bir diyeceğim yok.O zaman seni Ali abinin yanına göndereceğiz başka yolu yok.

SLM ve Muhabbetle...

Mirili dedi ki...

Yusuf abi selamlar;

O kadar aşı yaptığım halde hala tutmayan aşılarım oluyor ama bazı aşıcıları görüyorum yıllardır tutmayan aşıları yok gibi. Onları görünce elinde çakı olan aşıcı gibi hissediyorum kendimi :)
Baharda ustanın yanına gideceğim fenni aşıyada el atmak lazım :)

Hayırlı günler...

adem genç dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
adem genç dedi ki...

mirili kardeşim gösterdiğin resimlerde ceviz aşılarını tuturamadığını görüyorum EH BUDA BENİM İLGİ ALANIM kardeşim ceviz normal aşılar gibi yapılmıyor cevizin yapılma şekli farklıdır diğerleri ggibi kes dalı yar kalemi yerleştir olmuyor forumda yazayım ki herkes bilgisii paylaşıyo neden biz paylaşmayalım

adem genç dedi ki...

ceviz aşısı: ceviz ağacına çeşit değişrtirmek için yapıla bilmesi için aşılanacak dalın en az 15 gün önceden kesilmesi gerekir bunu lütfen dikkate hemen kesildiğinde ağaçtan çıkan süt kıyamındaki sıvı ağacın kendi iç güdü koorumasıdır bedenine başka bi cismi almaz tıpkı arının kendini savunması için sokması gibi, kesilen dal aşı yapılacağında tekrar üzeri düzeltilip yarma işlemi yapılır şayet süt akıntısı olursa aşı yerinden 40-50 santm aşağıdan ağaca çizikler atılarak sıvının burdan akması sağlanır. normal yarma yapılıp kalemler yerşetirildikten sonra aşı yerinide içine acak şekilde ağaca poşset içi havaya bakacak şekilde invert şurubu koyulan poşet altı delinin oraya çanak olacak şekilde

adem genç dedi ki...

konup içi toprakla doldurulup aşılar içinde kalacak şekiilde sonra nemlendirilir. içindeki toprağın aşılar yaprak açana kadar hiç kurumaması lazım. aşılar tutup yaprak sürgün verdikten bir yıl sonra ertesi bahar o poşet ve topraak çıkartılır aksi halde kuşlar yada diğer hayvanlar yarafından zarar görebilir saygılarımla

Mirili dedi ki...

Adem bey merhabalar.

Ceviz konusunda bizede sizin gibi işten anlayan bir arkadaş lazım. Bu sayede sizin arıcılık gelişir bizimde aşıcılık.

Hayırlısı bakalım hele bir zamanı gelsin :) verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

adem genç dedi ki...

slm kardeşim ne demek başım gözüm üsütne dostluklar böle gelişir senin bilginin sende seninkinin bende olması kimseye yarar sağlamaz ben konyadayım ama gerekirse ozaman gelir uygulamalı birlikte yaparız, inanırmısın baharı hiç bukadar arzulu beklememiştim bu arıcılık sevdası iki ayda kanıma işledi hani arı salkımda olmasa ahva soğuk olmasa gidip açıp bakasım geliyo ama yanlış olduğunu sizlerden öğrendim büyük bi sabırla beklicezz artık allah sabır verir umarım:)))
saygılar