KARNİYOL

KARNİYOL

Sadece arıcı

23 Ekim 2011 Pazar

Ekim ayı


Bu hafta arıları kış için tekrar kontrol etmek istedim, kontrol esnasında farkettim ki geçen hafta gelen soğuklar bir kaç kovanın alt katlarındaki yavrularının ölmesine sebep olmuş geneli olmasada bir kısmı gitmiş bir kısmı çıkmış bir kısmı çıkamadan kalmış. Soğuklar bir hafta geç gelse hiç sorun olmayacakmış.

Ekim ayına kadar iki katlı gelmeleri bana göre çok iyi bir gelişme, kışa böyle girmek ise kanatimce olumlu olmayacaktı zaten nüfuslarda 10 çıta dolaylarına düşmüş biraz daha düşer diye tahmin ediyorum buda kış arılarında normal bir durum.

Bizde arıların kasım sonuna kadar yavru yapabiliyorlarm çünkü kış genelde aralık sonu ve ocak, şubat aylarında en şiddetli halini almakta genelde şubat sonuna doğru günlerin uzaması ile arılar yavru faaliyetine başlıyor.

Kovanlar çift katlı olunca yavru alanlarını iyice daraltmışlar alt katlara ise ana arılar artık inmiyordu, ama tek katlı kovanlar 3,4 çıtada ekmek dilimi şeklinde yavruyu devam ettiriyorlar fevkalade polen geliyor ve yavru faaliyetinide teşviklemekte idi.

Kovanlarımın tüm katlarını aldım alt katların yavru atılan çıtalarda güzel bal kemerleri vardı ama sonradan resimleriz dedik unuttuk.

Üstteki çıta daha önce resimlenen çıtalardan yavrular dolaşıyor ve yenileri atılmış.


Tek katlılarda yavru durumlarını gösteren bir çıta. 

2' si formik asit ve 2' si oksalik asit buharlaşması olmak üzere 4 kez varroa mücadelesi yapmama rağmen hala arılarımın üzerinde bu haşereyi görünce sinirlerim bozuluyor.

Bir kaç arıcı ile görüştüm varroadan koloni sönmesi yaşamışlar, hatta ana arıların üzerlerinde bile 3,4 tane vardı diyenler oldu. Çok üzücü bir o kadar düşündürücü.


Düzenleme neticesinde görüntü böyle.


Üstteki resim ise köyde aç bırakılan bir koloniye ait ana arı hala hayatta ama ona eşlik edecek süvarilerden hayatta kalan ancak 20 tane civarındadır.

Arılarınızın durumlarını sürekli kontrol ediniz bal varmı, polen geliyormu, içerde ne var ne yok böyle saldım çayıra usulü bakarsanız bu son kaçınılmaz oluyor.

 

Cevizleri taze iken tüketmek daha lezzetli oluyor. Ama zar şeklindeki ince kabuğunu soymak gerekli kimse acı bir tat ile ceviz yemek istemez.


Katlarını almadan uçuş esnasında çektiğim bir görüntü.

Kayıpsız bir kış geçirmemiz duası ile. Herşey gönlünüze göre olsun.

7 yorum:

Unknown dedi ki...

Fatih Selamlar,
Arıların maşallah durumları çok iyi,kışa rahatlıkla girebilecek kuvvetteler.Cevizleri taze iken yemesini bende severim,afiyet olsun.
Kayıpsız bir kış geçirmeni bende sana diliyorum,Selamlar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih sezonu hayırlısı ile kapadın. Arıcılıkta bazı başarılar, çevrendeki arıcıların yaptıklarıyla alakalıdır. Sen en iyi şekilde varroa mücadeleni yap, köydekiler yapmıyorsa senin arılarıyın üstünde varroa olacaktır. Zaten köyden birisinin arısının ne kadar bakımsız bir şekilde söndüğünü görüntülemişin. Senin ulaşamadığın kim bilir öyle kaç arıcı vardır.

Cevizleri, yok tazesiydi, yok kurusuydu derken bitirme, geldiğimizde bizde kurusunun tadına bir bakalım::))

Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

zavallı balıklar; bir bilseler şu an onları besleyen el, yarın büyüdüklerinde beslenmek için onları yiyecek:/(
Hani özlü söz gibi oldu ama eşte öyle.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Fatih Bey.

Keşke bazılarının dediği gibi arılar kendi başlarına çalışıpta bize bal verebilseler ama ne yazıkki olmuyor::))

Arıcı her daim kolonilerini düzenli kontrol etmeli.Yok bunu yapamıyorum diyorsan ,vereceksin parasını alacaksın balı.Arıya da işkence etmeyeceksin.

Varroa da ise,bazen eski yöntemleri denemekte fayda vardır.Komşuların varroa beslemeye devam ettiği müddetçe ,sende de varolmaya devam edecektir.

SLM ve Muhabbetle...

miriliburak dedi ki...

Abi selamlar, inşallah hepimizin arıları kuvvetli ve sağlıklı olarak bahara çıkarlar.

Hamdolsun kayıpsız ve sağlıklı bir şekilde kışa giriyoruz ve öylede çıkmayı umud ediyorum.
Varroa konusunda kime ne anlatsak boş herkes tütsü yapma derdinde sonra diyorlar arılarım söndü. Ağustos ayında yapmaları gerekeni ekim kasım ayında ancak akıl ederlerse maalesef kötü son kaçınılmaz oluyor.

Abi hele bi gelin cevizden iyileri var ;)

Doktor abi içimi en çok acıtan beslediğim hayvanı kurban etmek veya etini yemektir o yüzden havuzu boşaltıp balıkları dereye salmayı düşünüyorum :(

Yusuf abi hep keşke diyoruz ama süreç ilerler iken yapılması gerekenleri hala uygulamama gafletindeyiz,
Sönen arıyı videoya almıştım içerdeki arılar açlıktan kıvranarak ölüyorlar hayatta olanları eşek arıları topluyor çok değil bir hafta önce bunlara bakılsa hiç bir şey olmazdı.
Biz işimizi sıkı tutalım ki başkalarına örnek olalım hayırlısı havalar biraz daha soğusun son kez ilaçlama yapar baharı bekleriz.

Hepinize saygılar selamlar...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Fatih bey,arıların bahara saglıklı çıkması dileğiyle.Balıkları dereye bırakırsan,iyi olmaz düşüncesindeyim.Deredeki balıkların eko sorunu olabilir.Saglıcakla kalın.

miriliburak dedi ki...

Vecdi abi inşallah hepimizin arıları sağlıklı bahara çıkarlar.
Balıkların ekosu dereye uymazsa gölete giderler nasılsa yerli :)