KARNİYOL

KARNİYOL

Sadece arıcı

29 Kasım 2010 Pazartesi

kasım ayı son durumlar



Bu hafta son kontrolleri yaptım. Ülke çapında çok sayıda arı ölümünden şikayet ediyoruz. Bu civarda sönen arıların durumlarını ve kendi arılarımdaki sorunları şöyle özetlemek istiyorum.

Öncelikle Nisan 20 sinde bizler kaymakamlıktan arı almıştık. İlçemiz Kaymakamı Ahmet Bey'in çiftçilere ek gelir olması maksadı ile arı vermesi çok güzel ama bu arılardan hiç bal alınamaması ise bir o kadar düşündürücü. Arıların sürekli oğula gitmesi gitmeyen arıların beceriksizliği hakikaten düşündürücü. Çok para harcandı emek verildi ama sonuç hüsran. Nisan ayında verilen arıların bazılarının anaları 2010 idi. Sorunda zaten bu kovanlarda. Aynı şekilde diğer arıcılara verilen kovanların çoğu sönmüş durumda hem çıkan oğullar hem hali hazırda duran kovanlar bu tür bir sonla karşılaştı. Ben kanaatimce en az hasarla atlatan oluyorum. 2 kolonide yeni çıkan analar vardı dokunmadım yumurta attılar ama nüfus sürekli azaldığından kapalı yavruları muhafaza edememiş. Başka bir kovanda sürekli meme yapıyordu oda aynı şekilde anayı kesip yenisi ile devam ediyor ve bahara çıkma ihtimali yüksek. Arıcılıkla uğraşanlar kadar arıcılara hizmet etmek veya onlara yol göstermekte çok önemli.

Tabiki 2010 ana arıyı mart ayında üretir nisandan kovana verirsen arılar doğal olarak bu anayı değiştirmek isteyecekler ve devamında bir sürü problem ile karşılaşılacak en sonda kovanlar sönüp gidecek.

Arı sönmelerinde gördüğüm sorunlardan biride varroa bir çok kişi hala eski düzeneklerle işi çözme yolunda yapraktı ottu veya benzeri şeylerin gördüğüm kadarı ile etkisi fazla yok. Varroanın zararlarında etkilerinden kurtulmak isteyen arılarda oğula gidenler bile olmuş.

Birde izmirden karniyol analar gelmişti ikisi kesilmiş yerlerine sinek kadar ana çıkmış. Kontrol etmemiş olsam bu kovanlar 2 ay sonra işi biterdi. Ali abinin karniyollarından sadece biri kesildi o da verdiğim hafta. Bu anaları ile anayı kesen karniyol kovanlarını birleştirdim umud ediyorum hafta sonuna kadar alışırlar.

Bir diğer husus bu sene bal aldığım kovanların yavru faaliyeti çok güzel hatta süper desem yeridir bal alamadığım kovanlarda ise durum felakat hiç yavru yok ve nüfuslar azalmış dolayısı ile onlarıda birleştirmek zorunda kaldım.

Üstteki resimler güçlü olan kovanlardan birine ait. Geçen hafta verdiğim keki bitirmek üzereler yenisini ekledik. Bu arada yavru durumu iyi olan kovanlara krem renginde epey polen geliyor. Peteklerede depolamışlar. (Bu arada yaptığım işleri resimleyemedim makinam bozuk akşam üzeri cep ile karanlıkta üstten bu kadar alabildim)




Çuval ile sarılmış olan kovan ise karniyollardan biri 4 çıtada yavru vardı bir çoğu çıkmış çıkan yerlere yavru atılmış göze güzel görünüyor. 3,5 çıta olan arıların hepsini bu şekilde sardım hafta sonu son kez laktik asit uygulayıp bahara kadar kapatmayı düşünüyorum. Bazı kovanların önlerinde hala kanatsız arılar var.


Sağlıklı arılarınız olması temennisi ile hayırlı günler...

4 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mirili paylaşım için teşekürler, baherinde bir cümle çok önemli.

"Arıcılıkla uğraşanlar kadar arıcılara hizmet etmek veya onlara yol göstermekte çok önemli"

Bu cümle lafla olmaz, hep bardağın dolu tarafıyla olmaz. Hep yazı yazanlar var, bazısının bir kovan bile arısı yok, bende buna hasta oluyorum, sen yapmadığın bir şey hakkında nasıl yol göstereceksinki. Oku oku yaz gitsin. Okumakla kovanların sönmesini kimse durduramıyor. İnsan bir şeyler yaparda sonra bunları paylaşır, başarısız olsa bile bir iş yapmıştır. Ortada olumlu veya olumsuz bir icraat vardır.

Varrao konusunda bende senin gibiyim yavru kesilmediğinde başarılı olamıyorsun. Geçen sene hiç yavru kesilmemişti bu senede durum kesilmeyecegi yönünde. Kovanlarımda hala varroa var.Almanyada ise salkımdaki arılara bu hafta oksalik asit yapıldı.

Devletin dagıttığı kovanlardan bal alınamadı diyorsun, bal almak için artık herkes biliyorki belli bir mevcut gerekli, 15 çıta altına düşen arıdan ne balı alacaksın.

Arı artı bal bunun başka izahı ise, kovan başına çuval çuval şeker verirsen o zaman 5 çıta arıda bal yapar.
Olaylara objektif bakılmıyor.
Kal sağlıcakla.

miriliburak dedi ki...

Arıcıya yardımcı olması için devletin koyduğu kişiler bu işin biraz daha üzerinde dursalar durumlar mutlaka daha farklı olur. 7,8 çıt aile gelen arıların % 40 ı havasızlıktan ölmüştü resimleri blogta duruyor avuç avuç arı sorulduğu zaman?.

Burda da şu sonuç çok önemli; Bu meslek ülkemizde iyi bir rant kapısı haline gelmiş olmalı ki o zaman bakın nasıl yardımcı olurlar.
Meyvecilik, besicilik son zamanlar nasıl ayağa kalktı herkes bişeyler öğrenme derdinde. Baktılarki dededen kalma bilgilerle kimse bu işin altından kalkamıyor daha uygun akıllıca teknikler geliştirildi sonucu görüyorsunuz gelir arttı.
Ali abi dediğin gibi meyve bahçesi veya arı kovanı veyahut bir ineği olmadık adamlar iş öğretmeye kalkışırsa sonuçlar hep hüsran olmaya devam edecek.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Mirili,bana göre uygulamalı eğitim verilmeli,alın size arı kovanı denilmekle olmuyor maalesef,geçen yıllarda devlet 200.000 kovan dağıtmış,bir yıl sonra 60.000 kovan arı kalmış elde,yazıktır günahtır.Bilinçli olmak,devamlılık göstermek,severek yapmak gerekiyor yaptığımız işi,umarım en az zararla kış mevsimini atlatırsınız.Kolay gelsin,saygılarımla.

itayah dedi ki...

Bende katı keki aralıkda vermeyi düşünürüm.
yeni blok linkimiz:http://arc07hyt.blogspot.com/
İyi çalışmalar.