KARNİYOL

KARNİYOL

Sadece arıcı

7 Mart 2019 Perşembe

İlkbahar arı bakımları, karniyol ırkı arılarını kış çıkışı durumları



بسم الله الرحمن الرحيم

Arı dostlarına ve dostlarıma selamlar.

İlkbahar bakımları arılarımız için oldukça önemlidir.
Zira yiyecek sıkıntısı veya ana arı ölümleri olmakta, bunu da ne kadar erken tespit edersek o kadar iyidir.
Ortalama 100 arıda 3 ana kesilmesi yaşadım. 
Geçen yıla göre ana kaybım daha az, koloni sönmesi çok şükür yaşamadım.
Varroa adeti arılarımızda ne kadar minimum seviyede olursa,  o derece verimli ve güçlü kolonilerimiz olacaktır.  Ayrıca arılarımızın gelişimi de bir o kadar hızlanır. Şöyle düşünün, kovan içerisinde her 10 arıdan 3 tanesi ölürse; bu da bir çıtada 7000 adet ile mukayese edildiğinde, ortama 2000 civarı arı kaybı demektir. Kaybedilen arılar, koloni ölümleri olarak kendilerini gösterir. Sonra bahar gelir, ölen arılarınızın yerini doldurmak istersiniz; fakat kime gitseniz, koloni fiyatları gözünüze yüksek gelir. 

Tecrübelerime göre, koloni kaybı yaşayan kişilerin  neredeyse tamamı; tembellikten, ilgisizlikten arı kaybediyor. Eğer koloni, ana sebebi ile sönecekse, kışa girerken ilk önce topal sakat anaların kolonilerinin sönmesi lazım. Halbuki arısı ölenler; "anası da pek iyiydi" deyip dert yanarlar.


Eylül ayında sağlıklı bir yumurta attırılmış olursa, Mart ayını gördünüz sayın. Ana zayiatı yaşadığım kolonilerde arılar sağlıklı duruyor fakat ana yok ve koloni yaşıyor. Bununla da genellikle ana yaşlı veya sakat olduğu zaman karşılaşıyoruz.


Kış çıkışı arılarımın bal durumu. Bu arıya şimdi şurup veya kek vermemin hiç bir katkısı olmayacaktır. Fakat sonbaharda verilen her gıda, size yavru olarak geri döner.

Şöyle düşünün, 50 koyununuz veya tavuğunuz var. 3 gün su vermeseniz, bırakın 3 günü, 1 gün su ya da yem vermeseniz, kış günü hayvanların başına ne iş geleceğini bilirsiniz. Bir zahmet arınıza iyi bakın, bahaneler üretip, yanmaz yapışmaz teflon tava vaziyetinde yazılar yazıp, sorular sorup, milleti ikna etmeye çalışmayın. Arısının neden söndüğünü her arıcı bilir. Sorsan bahanesi bol.

"100-200 gibi yüksek rakamlı toplu kovan kapattım" denilip, "nerede hata yaptık da böyle oldu?" şeklinde bir kaç telefon aldım. Binlerce tl zarar var. Bana göre tek koloni ölümü bile zarar hanesine yazılır, gerçekten üzücü ve zor bir durumdur.

Asıl demek istediğim şu, arı ölümü için nedense sadece diğer etkenler suçlu; arıcımız şurup vermiş, kek vermiş, ilaç yapmış ama arısı, nedenini bilmediği şekilde ölmüş.

Demezler mi "kardeşim sen orada ne diye duruyorsun?"



Sonbahar bölmeleri maşaallah.
Resimler Şubat ayından.


Kovanların dış çerçeveleri yüklü duruyor.
Bu arıya şurup veya kek vermenin bir mantığı yok.


Şurupluk altındaki erkek gözleri baharda güzel iş görüyor.


Bizim halk zayıflığı sevmiyor, bir yerde mütevazi olmaya kalkarsanız, saygı hemen azalmaya başlar hissedersiniz.
Gerekli saygı gösterilmeyen yeri veya grubu terk etmek için bu yeterli nedendir. 
Çünkü bazı insanlar hep saygı beklerler, lakin kendileri saygı göstermezler. Sürekli isterler ki; onlara sorular sorulsun, ilgi, alaka gösterilsin. Hep kendileri haklıdır, dahası haklı olmaları için öyle bahaneler sıralanır ki; şaşarsınız. 
Sosyal medyadan başka yerler de var. Kendinizi oralarda da kabul ettirin. Mahalle bakkalının, fırınının, muhtarının dahi tanımadığı tipler, internette köy ağası gibi geziyor.


Arıcılarımızın bahar aylarında masraf etme telaşı başlıyor. Daha Şubattayız; kek vermeler, şurup vermeler, arıcıları tutabilene bravo. Bu aylarda arımızın yiyeceği gıdayı, zaten sonbaharda vermeliyiz.  Bir tıkımlık balla arı kışlarsa, facebook gruplarında görüyoruz ne olduğunu. Bir de soruyorlar; "bu arı neden ölmüş?". 

Vazifemiz arıya zamanında bakmak, eksiğini görmek, sormak, öğrenmek. İş kemale erdikten sonra konuşsan ne olur, öğrensen işine yarar? 

Fırsatlar bulutlar gibi hızla gelip geçer. Çoğu kişi "ah! arılarıma iyi bakaydım, bu sene şöyle olacak, böyle gidecek!" der. Fakat içlerinden çok çok azı tecrübe edinip bir sonraki seneye ders çıkarır.
Bahar gelmiş, arısı ölenler hemen arı alacak; sezondaki tüm balları toplayacak, Nisan ayında olacak, 10 çerçeve yavrulu olacak, sağlıklı olacak, kaliteli olacak, ama ucuz olacak. Ucuz etin suyu, kara olur.



2 sene önce yaptırdığım kovanlar kapaklarından açmaya başladı. Bunu yapan kişi arkadaşım. Hadi gel, insanlara güven.
Bir parça tutkal atmak bu kadar mı zor?!


Transfer kalemlerinin bu türü yeni icad oldu.
Uçları sert silikondan yapmışlar, biraz daha yumuşak olsa işe yarar.


Bursalı arıcılar ile çay keyfi.


Kışın epey gezmişiz, fakat eskisi gibi resim çekme işini bıraktım, arada aldıklarımdan bazıları.
Bir çok yere uğradım, arıcılar resimleri görünce bize niye haber etmedin diye sitem ediyorlar.
Aile gezisi olduğu zaman böyle oluyor :)


Resimler Cunda Adasından. 


Çanakkale Ezine İlçesinin ovası, peynirinin meşhur olması boşuna değil.


Çanakkale, askerlik yaptığım yer.
Çimenli Kalesi,en son 2005 yılında tur ile gezmeye gitmiştim uzun zaman olmuş.


Meşhur Çanakkale Boğazı.



Çanakkale'nin meşhur peynir tatlısı.
Yıllar oldu, bazı yerlerde yemiştim ama oradaki gibi lezzetlisi bulunmaz.
Koyun yoğurdu ile yemenin tam zamanı.

**********

Son olarak herkes tarafından bilinmesini istediğim bir konu; kimse ile ortak değilim, hiç ama hiç kimse ile ortak üretimim yoktur.
Sadece arada iltimas geçtiğim kişiler oldu.
İyi niyetim yeterince suistimal edildiği için; bundan sonra tekrarı olmayacaktır.

"Bilgi paylaşıyoruz","ana paylaşıyoruz","paslaşıyoruz","benim erkekleri, anaları kullanıyor" vb. gibi yalanlara itibar etmeyin.
Kaliteli analar için bir servet harcadım, yıllarımı verdim herşeyin; bilginin de, emeğin de, vaktin de bir bedeli vardır kalite tesadüf değildir...

Hiç yorum yok: