KARNİYOL

KARNİYOL

Sadece arıcı

8 Ağustos 2016 Pazartesi

Güçlü arıya ana kabul ettirme, arılarda oğul engelleme tekniği ve ana arıda kalite

Guclu ariya ana kabul ettirme, arılarda ogul engelleme teknigi ve ana arida kalite

بسم الله الرحمن الرحيم

Arı dostlarına ve dostlarıma selamlar.


Kovandaki arı neslinin devamı için "bal döneminde" 30 bin arı gözünün yeterli olacağı hesaplanmış yapılan tüm uygulamalar bu hesap baz alınarak yapılıyor.

Uygulamalar 10-20 çıta veya daha az - daha çok arıda denenebilir.

Çok güçlü ama oğula meyleden arılar sadece bizde değil, tüm ülkelerdeki arıcıların baş belası.

Öncelikle oğul işi, tarlacıların kazan kaldırması ile mümkündür. Eğer tarlacı nüfusunu kontrol altına alabilirsek işimiz kolaylaşacaktır.

Ülke genelinde kovanlarımız genellikle 20 çıta civarıdır. Çoğu arıcımızın "ana ızgarası" kullanma alışkanlığı maalesef yok. Olanlar da arısı bal getirmeden ızgara vermez, neredeyse tüm gözler yavru olur, hesap tutmaz ve oğullar ile uğraşırız. 

İlk önce arımızdan açık ve doğmakta olan 6 çıtayı, arısı ve anası ile beraber üst kata alıyoruz. Devamında genç popülasyonun fazlalığı için biraz daha arı ekliyoruz. Diğer tüm çıtaları alt kata dolduruyoruz (fazla çıtaları başka kovana nakledebilirsiniz) iki kat arasına "PROPOLİS TUZAĞI" koyup 6 çıtalı arıyı üst kata alıyoruz.

Üste konulan katta arıların giriş çıkışı için delik olmalı. Böylece üst delikten çıkan tarlacı arılar alttaki girişe koordineli olduklarından dönüşlerini o şekilde yapıyorlar ve yukarıda ki tarlacı nüfusu hızla düşüyor. Sonuç olarak üst katta genç nüfus hakim olduğundan yapılan memeler bir kaç günde tamamen temizlenecektir.

Alt katta arılarımızın meme yapacağı larva olmadığından işler değişecek üst kattaki ana arımızın feromen kokusu sayesinde çalışma devam edecektir.



Ana kabulünde de benzer bir uygulama yapıyoruz.

10 çıta arımızdan genç nüfusu üst kata 3-4 çıta halinde alıp, yine araya "PROPOLİS IZGARASI" koyarak alttaki tarlacıların yukarıya çıkmasının önlüyoruz.

Yukarıda sadece genç nüfus kalacağından verilen ananın kabulü daha kolay olacaktır.





arilarda ogul onleme metodlari

Erkek arılarda sona gelindi.

Kalite standardımız gereği ana arı üretimini sonlandırdım.

saf karniyol ana ari

Ana arı üretiminde olmazsa olmaz "ISLAH" işini hafife almayın.

Hani "süper yumurta atıyor, çok hızlı gelişiyor, acayip bal çekiyor vs. vs." sıralayıp, "yahu bu anayı neden keserler? anlamadım!" deriz ya;

Süper kaliteli analardan üretilen kızların hepsinin aynı kalitede olmasını beklemenin yanlış olması gibi; çok kaliteli anaların puanı ne olursa olsun (puan saçmalığını da bir ara yazarım) her bölgeye uyum sağlamasını beklemek de yanlıştır.
Zira ana arının sonradan kesilmesinin bir nedeni de, bulunduğu bölgeye adapte olamamış, o florada çalışamayacak tipte olmasındandır.

Sonuç olarak, o bölgeye uyum sağlaması zor olan bir ana arının kesilmesi gayet doğaldır.

Saf ana arıdan F1 ana arı ürettiğimiz gibi, F1 erkek arı da üretilmelidir.
10 adet F1 ana arıdan; kıştan güçlü çıkmış, baharda hızlı gelişmiş, iyi bal toplamış ve sakin olanları seçin ve bunu en aza indirin, mesela 3 adet olsun.

Bu üç ana arıdan, yine her birinden üçer adet ana üretin. bu üretmiş olduğunuz F2 anaların erkekleri F1 olacaktır.

Arılığınızda bu analardan erkek üretirseniz  verim daha da artacaktır.

Saf analardan "SUNİ TOHUMLAMA" olanları kafes içerisinde talep edildiğinde göndermiyorum sebebi ise "FEROMEN" koku probleminden dolayı bu tür anaçlar çok kısa sürede ya kesilir veya kabul edilmezler. 

Doğal yollarla çiftleşen ana arılar 3-4 hafta, suni tohumlanan ana arılar ise 3 ay kadar yeterli miktarda feromen kokusu salgılamaz.

Herkesten pahalı olmamın nedeni budur.

Gönderilecek ana arılar kesinlikle yavru kapatmalı ve koloniye hakimiyeti test edilerek alınmalıdır.
Aynı gün yumurtlayan ana arı kesinlikle alınıp gönderilmez.

Yumurtlamayan veya herhangi bizden kaynaklı sorun çıkmış ise, mutlaka telafi edilmiştir, edilecektir.

ana arida kalite

Test aşamasında olan bir anamızın bal durumu.


Yine baharda üretilen bir anaç gaza basıyor.


İtalyan ana arı.
Sanıldığının aksine çok sakin.

Bu rengi ve ırkı, tam gaz yumurtlamasını beğenerek izliyorum.

2 yorum:

emre dedi ki...

Fatih Bey, Orjinal bir teknik. Ve arıya kendi mantığıyla yaklaşım neticesinde edinilmiş bir ARGE.

Ali Türk dedi ki...

Fatih kardeşim bırak arı ıslahını bu işler sanamı kalmış, bizim hocalar ne diyor arılıktaki en iyi arı damızlık de, olayı kökünden çöz gitsin :)

Suni tohumlanan ana arıların 3 ay yeterli koku salgılamamasını ilginç buldum.

Sağlıcakla kal.