KARNİYOL

KARNİYOL

Sadece arıcı

21 Ekim 2015 Çarşamba

Arıcılık ve son durumlar

بسم الله الرحمن الرحيم

Arı dostlarına ve dostlarıma selamlar.


Flora ortamı müsait olduktan sonra her arı balı rahatlıkla toplar benim buna itirazım olamaz ancak bizim arıcılarımız o balı değil daldaki oğulu topluyor.
Tam bu durumda "ırk ve ıslah" faktörü önem arz etmekte.
Kestane zamanı halâ kata çıkmamış arıları görüyoruz bunda ısrar etmeyi ve o arıcıyı bilgilendirmemeyi maksatlı görmekteyim.


Sürekli karşılaşılan diğer yanlış; arıcı bizden ana alıyor biri kesiliyor kalan ana ile ellerindeki onlarca yerli veya başka ırk arıyı kıyaslıyor.
Daha açığı 200 kovan arı ile 1 adet karniyolü kıyaslamanın adaletli bir mukayese olmadığını düşünüyorum.
Elindeki o kadar arının içerisinde hiç mi kötü arı yok dediğim de
"eee var ama!"

Birde mukayese edip farkı görüp kullanmaya başlayıp gıcıklığına çamur atanlarda yok değil.

Çamda çalışmaz denilen arı neler yapmış tıklayıp izleyin

Bu güne kadar kimseye karniyol her bölgede çalışır deyip ticaret mantığı gütmedim.
Nasıl bir arı ırkı ile çalışacağınıza siz karar vermelisiniz.

Karniyol isterseniz bizde her türlüsü mevcut.


Açık renkli bir damızlık ve ekibindeki renk düzeni.


Son bir kaç hırçın arının anaları alınıp yerine kutulardaki anaları veriyorum aynı zamanda birleştirme de yapılmış oluyor.


Bazı kutuları arada unutuyoruz.


Metro kovanların da balını alıp ruşete aktardım.


Arıcı Gürsel.

İlk kez sayende bal alabildim dedi :)

Ana kabul ettiremeyenlere böyle kutu ile gönderebilirim.
Ana fiyatı üzerine bu haliyle artı 50 lira.


Hayvanların yediği bildiğiniz "yonca otu"
Süper çiçek açmış ama üzerinde bir tane arı yok.


Chandler iç ceviz.


Şebin iç ceviz.



Püren bölgesi bu yıl süper.


Kocayemiş meyvesi.


Melki zamanı.


Keçiboynuzu çiçeği.

Kestane çiçeği kokusu ile hiç farkı yok.
Balının tadı da çok yakın.


Sezonun en güzel balığı palamut buğulama.


4 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih selamlar.

Flora müsait olduğunda her arı balı toplar görüşüne itiraz ediyorum.
Geçmişte birisi benden 2 kovan arı almıştı, 80 arısı vardı ve arılarını kestaneye hazırlıyor başka bala çalışmaz. Bu kişi 80 kovana2 den bende ilave etti 82 kovanı bala hazırladı.Kendilerinin çektiği videoları daha önce yayınlamıştım.
Benden alınan arının birisi oğula gitti, dedim arıyı böl zayıflat oğul vermesin iki çıtasını böldü arının oğul vermesi engelledin.
Bu oğule meyleden arı, kestanede 10 çıta bal yaptı. Oğula gitmeyen arı kestaneye kadar 5 çıta bahar balı yaptı, kestanede ise 15 çıta bal yaptı.
Benden giden iki karniol birisi bölünmesine rağmen, toplamda 30 çıta bal yaptı. Bu arıcıya ben sordum kendi arılarını çok övüyordu bizde kafkas, yıgılca yerli arılar en iyi arılar bende diyordu. Sorum senin arıların ne yaptı, cevap abi en kralı 8 çıta bal yaptı geriye doğru 7-6-5-4 çıta gibi ballar adık demişti. 80 Kovan içinde iki kovan her şeyi alt üst etti.

Bu hafta yaşadığım bir olayı aktarayım bir müşterim 10-15 kovanla arıcılık yapıyordu, benden 2 senedir ana arı alıyor. Kovan sayısını 60 yapıp arıları Muğlaya götürmüş.
Bir kaç gün öncesi aradı abi buradaki arıcıyla arılara bakıyorduk, benim başka yerden aldığım arılar verdiğim kekleri bitirip sürünüyorlar, senden aldığım arılar ise alt katı balla doldurmuş kat istiyor verdiğim kekide yememişler dedi. Bu kişi bu yıl benden damızlıkta aldı. Yanındaki kişi bu arıları nereden aldın deyince beni aradı abi damızlık lazım dedim mayısta bize şubatta lazım dedi, dedim kışlayan damızlık 1000 lira, beş dakika sonra arayıp hesap numarası istedi. Farklar çok bariz şekilde açık, bir çok kişi karniolu hala yönetemiyor,bizimde hatalarımız vardı ama arıcılara göre tüm suç anada ve anacılarda hiç kimse ben ne kadar arıcıyım diye sormuyor.

Yazacak çok şey var...

Sağlıcakla kal.

Adsız dedi ki...

Rahmetli babamın da yaptığı bir yemekti. Fırında palamut. Biz biber yerine yuvarlak olarak kesilmiş soğan ve patates de koyuyoruz.

miriliburak dedi ki...

Ali abi.
Her arı bal toplar sözü aslında biraz mecaziydi.

Nasreddin hoca eşeğe binse suç inse suç demiş ki; gördün ya oğul, her kafadan bir ses çıkıyor. Ne yapsan beğenmiyorlar. En iyisi bildiğinden şaşmayacaksın. Elin ağzı torba değil ki, büzesin ! Demiş..

Haliyle bu sözleri hala her gittiği yerde anlatıp duranların arıları bir zamanlar az daha açlıktan ölecekti. Ama nedense hala anlatıp palavraya devam ederler.

Saf işine gelince millet yapılanın doğru olduğunun farkında ve bizim amacımız arıcıların mesleklerini rahat bir şekilde icra etmeleri tesis etmek. Zamanında 1000 değil 3000 versek 1 saf bulamıyorduk. Şimdi herkese bir çok seçenek sunuyoruz imkanlarımız genişledi ve daha da iyi olacak biiznillah.


Sayın yolcu: soğanlar palamutların altına koyulduğu için görünmüyor. İçeriği dediğinizle aynı ve o şekilde lezzetli oluyor.

MUSTAFA dedi ki...

Selamın aleyküm öncelikle burada paylastiklariniz için teşekkürler emeğinize sağlık rabbim bol kazanç nasip eylesin helal benim.asıl derdim bu metro kovanlardan iki adet talep etmektir bu konuyla ilgili nasıl yardımcı olabilirsiniz şimdiden teşekkürler