KARNİYOL

KARNİYOL

Sadece arıcı

23 Ekim 2011 Pazar

Ekim ayı


Bu hafta arıları kış için tekrar kontrol etmek istedim, kontrol esnasında farkettim ki geçen hafta gelen soğuklar bir kaç kovanın alt katlarındaki yavrularının ölmesine sebep olmuş geneli olmasada bir kısmı gitmiş bir kısmı çıkmış bir kısmı çıkamadan kalmış. Soğuklar bir hafta geç gelse hiç sorun olmayacakmış.

Ekim ayına kadar iki katlı gelmeleri bana göre çok iyi bir gelişme, kışa böyle girmek ise kanatimce olumlu olmayacaktı zaten nüfuslarda 10 çıta dolaylarına düşmüş biraz daha düşer diye tahmin ediyorum buda kış arılarında normal bir durum.

Bizde arıların kasım sonuna kadar yavru yapabiliyorlarm çünkü kış genelde aralık sonu ve ocak, şubat aylarında en şiddetli halini almakta genelde şubat sonuna doğru günlerin uzaması ile arılar yavru faaliyetine başlıyor.

Kovanlar çift katlı olunca yavru alanlarını iyice daraltmışlar alt katlara ise ana arılar artık inmiyordu, ama tek katlı kovanlar 3,4 çıtada ekmek dilimi şeklinde yavruyu devam ettiriyorlar fevkalade polen geliyor ve yavru faaliyetinide teşviklemekte idi.

Kovanlarımın tüm katlarını aldım alt katların yavru atılan çıtalarda güzel bal kemerleri vardı ama sonradan resimleriz dedik unuttuk.

Üstteki çıta daha önce resimlenen çıtalardan yavrular dolaşıyor ve yenileri atılmış.


Tek katlılarda yavru durumlarını gösteren bir çıta. 

2' si formik asit ve 2' si oksalik asit buharlaşması olmak üzere 4 kez varroa mücadelesi yapmama rağmen hala arılarımın üzerinde bu haşereyi görünce sinirlerim bozuluyor.

Bir kaç arıcı ile görüştüm varroadan koloni sönmesi yaşamışlar, hatta ana arıların üzerlerinde bile 3,4 tane vardı diyenler oldu. Çok üzücü bir o kadar düşündürücü.


Düzenleme neticesinde görüntü böyle.


Üstteki resim ise köyde aç bırakılan bir koloniye ait ana arı hala hayatta ama ona eşlik edecek süvarilerden hayatta kalan ancak 20 tane civarındadır.

Arılarınızın durumlarını sürekli kontrol ediniz bal varmı, polen geliyormu, içerde ne var ne yok böyle saldım çayıra usulü bakarsanız bu son kaçınılmaz oluyor.

 

Cevizleri taze iken tüketmek daha lezzetli oluyor. Ama zar şeklindeki ince kabuğunu soymak gerekli kimse acı bir tat ile ceviz yemek istemez.


Katlarını almadan uçuş esnasında çektiğim bir görüntü.

Kayıpsız bir kış geçirmemiz duası ile. Herşey gönlünüze göre olsun.

16 Ekim 2011 Pazar

Havalar soğudu


Bugün saat 15 civarı arılığa uğradım hava sıcaklığı 7 c dolaylarında, arıların yavru sökmesinden korkmuştum çünkü gece bir ara kar yağışı olduğu haberi gelmiş ve devamında uludağa epey yağdığını öğrendik.

Maşallah kovan önlerinde sorun yok zaten bir avuç yavru alanı kalmıştı nüfus azalacak diye korkarken arılar hava şartlarına tam zamanında uyum sağladılar.


Kovanlarımın üstten görüntüsü.


Bu resim son yayınladığım haberde mavi kafalı ana arının bulunduğu kovan, kovanın en sol tarafı, arı yoğunluğu şimdilik iyi inşallah bahara da böyle güçlü çıkarlar.



Varroa için oksalik asit' i buharlaştırarak uyguluma yapmıştım. Onca verilen formik aside rağmen bir kaç kovanda hala böyle yoğun düşmeler vardı.


Sarıcalar kovanların altlarını mesken tutmuşlar.


Ceviz ağaçlarının diplerine düşen cevizleri toplamak için gelen misafir çok.


Bu kestane de aşı ama diğerine nazaran daha geç olgunlaşıyor bir hafta ya ancak kozalaklar açılır.


Çilekler soğuğa rağmen kızarıyorlar. Kar yağana kadar böyle devam eder.


Geçen sene aşıladığım kestane.
Dedemin ektiği kestanelerden biri ama hiç meyvesi olmuyor du uzun zamandır babamla bu işten anlayan birini bulup aşılatmak istiyorduk fakat bir türlü fırsatımız olmadı, düşündüm ki ben aşıyı vurayım ya tutarsa :)

Diğer kısımlarını baharda kesip ağacın gücünün aşılara gitmesini sağlamış olacağız.


Arılığın yolu yağan yağmurlardan bozulmuş durumda.


Köpeğim yaramaz bu sabah maharetini gösterdi şimdide dinlenmeyi hakettiğinin bilincinde şımarıyor.


Köydeki evin önünde kedi yavruları karınları acıktımı burda beklerler.


Bizde domates salçası, domateslerin kabukları ve çekirdekleri ayrıştırılıp sonrasında büyükçe bir tava da kaynatılıp suyu uçurularak yapılır.


Kestanelerin közde pişmesi başka bir lezzet.


Bu ara horozlar meşhur oldu bildiğim kadarı ile 4 yaşındaki horozumuz fazlasıda olabilir.
Çok efkarlıdır yalnızlık fena , damızlık lazımsa haberimiz olsun :))


Üzümlerden bazılarını aldık evin yanında olunca tadımlık alıyoruz ki kalanlar taze olarak beklesin.




Mantarlar bitmeye başladı bizdeki adı "kulakçık" sanırım kulağa benzediğinden bu ismi vermişler.


Gelelim asıl meseleye bilin bakalım bu ne etidir ?
 üç beş misafirden korktuğumu sanıyorlar eh artık gelen gelir...


Evde özel av için köpek beslenir birde sezon açılmışsa böyle kulağa üflenir....:)

Herşey gönlünüzce olsun...

10 Ekim 2011 Pazartesi

Sonbaharın ortasındayız


Arılarıma geçen haftadan sonra uğrayacak vaktim olmadı.
Bugün öğle mesaisinde yavru durumlarını kontrol etmek için uğradığımda çok güzel uçuş vardı hallerinden memnunlar.


Bu çıta bir önceki haberde dayımın elinde tuttuğu ikinci fotoğraf 18,09,2011 tarihinde çekilmişti
Aradan 22 gün geçmiş ve çıtada ikinci kez yavrular kapanmış devamında kemer bal ile doldurulup sırlamaya geçilmiş.
Maşallah...


2010 Karniyol ana arı Ali abinin gönderdiği analardan.

İnsanların kendi beceriksizliklerini veya başarısızlıklarını şahıslarında veya zihniyetlerinde aramayıp bizatihi duruma vehamet havası verip eleştiri uslübuna ben bilirim taşeronluğunuda katıp sundukları bilgi birikimleri hala hamdolsun ki tutmadı.

Flora dediniz gelin görün köyde kaç kişi ne kadar bal almış.
Bal yapmaz dediğiniz arı şu an itibari ile ortalama 25 kg bal durumu ile ayakta ve analarını kesmeden 2 katta devam ediyor.


Bu kovan arılığın şampiyonu ve hala öyle devam ediyor. Ana arı alt kata inip boş yerlere yumurtluyordu. İşin tuhaf tarafı alt katta polen ve bal ile dolu. Hafta sonu sanırım 3,5 çıta alıp bir kez daha süzmem gerekecek.

Birde kendi arılarınıza bakın dolaştırırken haber yapıyorsunuz ama sağımlardan peteklerden haber yok, çamur atmaya gelince laf çok.




Polen gelişi süratle devam ediyor, arılara acaip imreniyorum çok çalışkan canlılar.





Bir başka kovan arıların muhabbeti.
Sarıca arı dolanıyor ama içeri girmek ne mümkün.


Geçen hafta formik asid vermiş kontol için tekrar gidememiştim.


Abimin bal hasadında çektiği bir resim.


Ayvalar olgunlaşıyor.


Aşı kestane ağacı meyvelerini Hz. ALLAH ın izni ile olgunlaştırıp tatmamız için kozalaklarını açmış.


Bu cevizi geçen yıl aşıladım. Aşı yapılan ağacın cevizleri iri fakat içleri tam dolu değil. Aşı kalemi farklı bir yörede üzerinde bol ceviz gördüğüm bir ağaçtan almıştım. Sonuçları zamanla göreceğiz.


Cevizin iriliğini görmeniz için para ile çektim.


Küçük ceviz rahmetli dedemin arazilerde iyi cins olarak görüp ektiği cevizlerden. Büyük ceviz kaplan 86 isimli cevizden ama iç kısmı sanıldığı kadar değil.

İncirlerin tam vakti.


Abim hafta sonu bir yıldır uğraştığı emek verdiği bağının hasadını yaptı.


Üzüm şırası...

Herşey gönlünüzde olsun.